Door de bevolkingsgroei en ook door de vergrijzing stijgt het aantal uitvaarten in Nederland volgens het CBS de komende 15 jaar met gemiddeld 1,5% per jaar. In 2018 overleden er meer dan 150.000 mensen.
En niet alleen het aantal begrafenissen en crematies groeit, ook de manier waarop de uitvaarten worden uitgevoerd verandert. Uitvaarten verduurzamen en krijgen een meer persoonlijkere invulling.
Verduurzaming in de uitvaartbranche
Sinds een aantal jaar is een trend de verduurzaming van de uitvaart.
De uitvaartorganisaties worden uitgedaagd milieuvriendelijker te werken, bijvoorbeeld door te zorgen voor het verlagen van de uitstoot van schadelijke stoffen bij het cremeren en door over te stappen van gas als brandstof op elektriciteit of een bio-variant.
En inmiddels zijn er ook groene varianten voor grafkisten. Kisten die zowel qua fabricage als afbreekbaarheid groen zijn. Te denken valt ook aan zogenaamde “familiekisten” die vaker dan 1 keer worden gebruikt, of baren in plaats van kisten. Daarnaast stijgt ook het aantal ter aarde bestellingen op natuurbegraafplaatsen.
Echt duurzame alternatieven voor begraven of cremeren
Echt duurzame alternatieven voor begraven of cremeren zijn er nog niet. De wet op de lijkbezorging is daar duidelijk in: iets anders dan begraven, cremeren of ontleding voor wetenschappelijke doeleinden is niet toegestaan.
Binnen afzienbare tijd lijken die wel beschikbaar te gaan komen in Nederland. Te denken valt aan:
- Vriesdrogen, door bevriezing wordt het lichaam teruggebracht tot de losse stoffen. De lichaamsvreemde stoffen zoals vullingen, zware metalen en implantaten zoals kunstheupen, kunnen op deze manier worden verwijderd voordat het de crematie of begrafenis plaatsvindt.
- Resomeren, oplossing van het lichaam in een vloeistof. Vervolgens worden de lichaamseigen stoffen uit de vloeistof gefilterd en begraven of gecremeerd.
- Composteren, feitelijk dát wat ook bij het begraven gebeurt.
Voorlopig zijn deze alternatieven echter nog niet toegestaan en is er nog volop discussie over de milieu belasting van deze alternatieven. Zo heeft bijvoorbeeld vriesdrogen een forse hogere energie behoefte, tweemaal zo veel als cremeren.
Een persoonlijke benadering wordt steeds belangrijker bij de uitvaart
De uitvaart wordt steeds persoonlijker ingevuld. Er wordt steeds vaker gekozen voor bijzondere uitvaartlocaties en ook wordt er meer gebruik gemaakt van bijzonder vervoer. Nabestaanden die het prettig vinden om liederen te zingen of sketches op te voeren tijdens de begrafenis. En velen vinden het belangrijk om een herinnering te hebben aan de uitvaart in de vorm van een video of foto’s, of in de vorm van een tatoeage of een zelf gemaakt grafmonument.
Ook de kist wordt persoonlijker. Afwijkende vormen. Kleurrijker en voorzien van foto’s of tekeningen gemaakt door de nabestaanden. Een baar en lijkwade in plaats van een kist met deksel. Of begraven worden in een zelfgemaakt kist.
Het maakt de uitvaart persoonlijker en herinnering mooier.
Geïnteresseerd in het zelf maken van je Grafkist?
Wil je ook jouw eigen kist maken en ben jij benieuwd wat Coffin&Coffee voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.