Natuurbegraafplaatsen

Geen reacties

In tegenstelling tot landen zoals Engeland, waar begraven worden in de natuur een rijke traditie kent, is het bij ons in Nederland een relatief nieuw fenomeen. Wel is het de laatste jaren sterk in de lift. Dat hangt samen met de trend naar verduurzaming, vergroening en “terug naar de natuur”.

Ook een groeiende wens zelf alles vooraf te willen regelen zorgt voor die stijging. Door nu een grafrecht te kopen zorg je dat straks jouw naasten, partner of kinderen, geen zorgen hebben over het waar en hoe van jouw begrafenis.

Waar vind je ze

Je mag niet zomaar ergens in je eigen achtertuin of op een willekeurig plek in de natuur begraven worden. Het moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente en het gebied moet er geschikt voor zijn. Denk daarbij aan zaken zoals de natuurhistorische waarde van een gebied maar ook aan praktische zaken, zoals de stand van het grondwater en de bebouwing in de omgeving.

Op een natuurbegraafplaats word je begraven ‘in de natuur’. Veelal in bossen of een parkachtig gebied. Om deze reden zijn er juist veel natuurbegraafplaatsen in de oostelijke kant van Nederland te vinden.

Op dit moment zijn er enkele tientallen natuurbegraafplaatsen in Nederland en lopen er naar verluid nog tientallen aanvragen. Zo heeft Natuurmonumenten een aantal plannen ingediend met als motivatie: opbrengsten genereren voor onderhoud en aankoop van nieuwe natuur.

Op de website van Begraven In De Natuur vind je een actueel overzicht.

Waar Vind Je Natuurbegraafplaatsen
Hoe Word Je Begraven

Hoe word je begraven

Meer nog dan bij een reguliere begraafplaats mag begraven in de natuur het milieu niet belasten. Zie ook de blog Waaraan moet een grafkist voldoen.

Het mag in een grafkist of ‘slechts’ in een lijkwade. In alle gevallen moet het van natuurlijke en soepel afbreekbare materialen gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een doodskist van hout, riet, karton of een lijkwade van ongebleekte katoen. Grafkisten met kunststof, synthetische lijmen (zoals in spaanplaat) en verf kunnen dus echt niet.

Grafmarkeringen zijn vaak niet toegestaan, of alleen als ze gemaakt zijn van materiaal dat natuurlijk verteert, of helemaal opgaat in de omgeving zoals een gedenkboom. Dat is beter voor de natuur maar maakt het inrichten van de natuurbegraafplaats als openbaar wandelgebied ook interessanter. Weinig mensen wandelen graag door een natuurgebied waar het opzichtig duidelijk is dat om de twee meter een graf ligt.

Wat koop je eigenlijk

Feitelijk koop je een Grafrecht. Oftewel: een stuk grond op een natuurbegraafplaats, een ligplaats van rond de vijf vierkante meter. Je mag vaak zelf een mooie plek uitzoeken, met het idee dat je daar hopelijk voorlopig nog geen gebruik van hoeft te maken. De GPS-coördinaten van dat plekje worden vastgelegd en opgenomen in het Grafrecht.

Naast het feitelijke Grafrecht koop je natuurlijk meer. Je koopt rust voor je naasten. De laatste rustplaats die je zelf hebt uitgezocht. Misschien wel de zekerheid van later naast je geliefde komen te liggen als je een plekje naast elkaar hebt uitgekozen. Een goed gevoel van terug naar de natuur en eeuwige rust als je Grafrecht eeuwigdurend is.

En tijd om rustig na te denken aan al die andere zaken die je zelf voor jouw begrafenis wilt regelen. Wilsbeschikking. De muziek. De ceremonie of juist geen. Tijd om aan je eigen kist te denken of wellicht zelf te gaan maken.

Wat kost het

De kosten liggen ruwweg tussen de 3.500 en 10.000 euro voor eeuwigdurend grafrecht. Bij enkele natuurbegraafplaatsen starten de kosten van het grafrecht vanaf 1.000 euro voor 10 jaar en dat loopt op naar gelang de duur van het grafrecht.

In vergelijking: de kosten van een reguliere begraafplaats met Grafrecht van 20 jaar ligt ruwweg tussen de 800 en 8.000 euro. Varieert sterk per gemeente.

Gps Coorinaat Natuurbegraafplaats
Jong Bos Hilligmeer

Zijn er ook bezwaren tegen begraven in de natuur?

Jazeker! Er is zelfs een officieel Manifest van Natuurbegraafplaats-waaromniet. Crux van het betoog: er is al zo weinig natuur in Nederlanden en alle ruimte die je besteedt aan natuurbegraafplaatsen kun je nergens anders aan besteden. Verder zorgt al dat begraven in de bossen voor een ernstige verstoring van het bodemleven.

Het eerste punt is uiteraard zeker waar. Op het tweede punt is veel af te dingen.

Wij zelf?

Hebben Grafrechten gekocht op Natuurbegraafplaats Hilligmeer.Naast elkaar, op een prachtig plekje in het jonge bos, dat oud en statig zal zijn tegen de tijd dat wij het nodig hebben ?. Uiteraard in een eigen gemaakte grafkist.

Daar gaan we eeuwig liggen. Onder de bomen.

Geïnteresseerd in het maken van jouw eigen Grafkist?

Wil je ook jouw eigen doodskist maken en ben jij benieuwd wat Coffin&Coffee voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wanneer En Waar Kist Kopen
Waar koop je de grafkist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu